czwartek, 7 lutego 2013

Nadmiar smaków dla łasuchów

"Zgodnie ze staropolską gościnnością w każdej sytuacji życiowej i sytuacji materialnej przyjmujemy gości - czy to skromną słodką herbatką, czy też wystawnym, okolicznościowym przyjęciem.
   Najstosowniejszym, a zatem sięgającym do starych polskich tradycji, jest poczęstunek słodkimi specjałami, jakimi są pączki i faworki. Utarł się kiedyś niesłuszny zwyczaj, że przysmaki te były podawane jedynie w okresie karnawału.Ostatnie lata przekonały nas, że dobre pączki i faworki, od najprostszych i najtańszych aż do bardzo pracochłonnych i wystawnych, można z powodzeniem podawać przez cały rok.

   (...) Przy wyborze przepisu na wypiek pączków lub faworków, poza możliwościami materialnymi, należy kierować się jeszcze i okolicznościami, w jakich zamierza się podać swój wypiek. A więc do skromnej herbatki, czarnej kawy, jako danie podwieczorkowe lub danie zimn ego bufetu podaje się pączki na zimno (posypane cukrem pudrem lub polane polewą) oraz faworki o tradycyjnym kształcie, niezbyt pracochłonne (śmietanowe).

   Jako gorący deser do wykwintnego obiadu można podać pączki ptysiowe, wiedeńskie, włoskie lub rosyjskie "Pyszki". Natomiast jako zimny deser na stół imieninowy lub weselny - pączki "Piękna Helena", pączki ptysiowe chińskie lub faworki z ciasta francuskiego "Motylki" i "Bukiety weselne". Typowymi karnawałowymi wypiekami będą pączki staropolskie "Róże karnawałowe" lub "Listki karnawałowe". Osobom nie jedzącym ciast smażonych (ze względów zdrowotnych) można podać pieczone pączki biszkoptowe: "Colombina", "Bajadera", "Aida" lub faworki jajeczne. Jako gorące dania przekąskowe zarówno mięsne, jak i postne, nadają się pączki gospodarskie.Do kremów, lodów, budyniów, galaretek i konfitur można podać pączki rosyjskie i faworki pieczone "Kratka". Niecodziennym poczęstunkiem podwieczorkowym dla naszych gości będą pączki "Szu-Dzio" podane z chińską herbatą.(...)"
                                                                                                            Jan Czernikowski
                                                                  Warszawa, 10 marca 1959r.

Książka o pączkach i faworkach to książka kucharska, zbiór przepisów na ich wykonanie. Powstała  w oparciu o doświadczenia 50 lat pracy jej autora, który (jak napisano w opinii Urzędu Starszych Zgromadzenia Kuchmistrzów w Warszawie): między innymi pracował jako Szef kuchni w restauracji Hotelu Polonja gdzie potrawy przyrządzane pod jego kierownictwem doznały takie uznania iż urządzono obiad dla Marszałka Francji Focha, kolację dla Króla Rumuńskiego i wielu innych ważniejszych osobistości".

A w przedpołudniowej rozmowie radiowej usłyszałam, że Koleje Mazowieckie pachniały dzisiaj rano pączkami, wiezionymi przez "dojeżdżających" do stolicy z podwarszawskich miejscowości...

Jan Czernikowski "Pączki i faworki", HELIODOR, Warszawa 1992

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz